Celem dezynfekcji jest likwidacja lub obniżenie poziomu zanieczyszczenia drobnoustrojami pomieszczeń dla zwierząt.
Dezynfekcję dzielimy na :
- odkażanie (dezynfekcja) okresowa, która jest prowadzona po zakończeniu każdego cyklu produkcji,
- odkażanie (dezynfekcja) ciągła, którą wykonuje się w obecności zwierząt w budynku (sektorze lub w kojcach).
Bioasekuracja to zespół działań mających na celu niedopuszczenie do wystąpienia na fermie czynników infekcyjnych a w przypadku ich zaistnienia doprowadzenie do ich eliminacji lub ograniczenia.
Odkażanie okresowe
1. Uprzątniecie i oczyszczenie pomieszczenia na sucho.
Jest niezwykle ważne ponieważ wszystkie „grubsze” zanieczyszczenia organiczne zawierają b. duże ilości drobnoustrojów i są bezpośrednim źródłem zakażenia zwierząt. Poza tym należy pamiętać, że duża ilość zanieczyszczeń obniża skuteczność detergentów i środków dezynfekcyjnych
Celem tego etapu jest dokładne oczyszczenie powierzchni z wszelkiego brudu i odpadów a czynności polegają na:
- usunięciu wszystkich świń i sprzętu ruchomego z budynku (sektora lub kojców),
- usunięciu i likwidacji: ściółki, nawozu i resztek paszy,
- odkurzeniu ścian i sufitów.
2. Wstępne mycie i odkażanie.
Polega na zlikwidowaniu zanieczyszczeń których nie dało się usunąć na sucho. Czynności na tym etapie to :
- zastosowanie detergentów, które oprócz właściwości myjących mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają przenoszeniu zarazków ze spływającą wodą użytą do mycia,
- mycie (najlepiej po ciśnieniem) należy zacząć od górnych części ścian w kierunku podłogi,
- szczególną uwagę należy zwrócić na: zaschnięty bród, szczeliny, kąty, pęknięcia i inne trudno dostępne miejsca,
- ściany zanieczyszczone w trakcie mycia podłogi należy ponownie spłukać.
- dobrze by było, żeby wszystkie powierzchnie przed przystąpieniem do dezynfekcji wyschły.
3. Wyposażenie ruchome tzn.:
- autokarmiki, przenośne koryta,
- skrobaki, miotły, zgarniaki i szufle,
- tace i pojemniki do przenoszenia leków,
- kolczykownice i inny sprzęt zootechniczny.
Czynności na tym etapie polegają na:
- namoczeniu i oczyszczeniu mechanicznym (zeskrobać bród),
- umyciu detergentem (najlepiej pod ciśnieniem),
- po przeniesieniu na czyste miejsce i wyschnięciu należy odkazić środkiem dezynfekcyjnym,
- nie dopuścić do ponownego skażenia podczas przenoszenia do budynku (sektora lub kojców),
- jeżeli istnieje taka możliwość to należy odkazić systemy pojenia.
4. Dezynfekcja.
- najlepiej jest stosować środki o szerokim zakresie działania oraz o znanej skuteczności przeciwko wirusom, bakteriom, grzybom, pasożytom i innym drobnoustrojom,
- używane w gospodarstwie środki dezynfekcyjne powinny być cyklicznie zmieniane (co 2 –3 miesiące),
- należy starannie zwilżyć wszystkie powierzchnie ze szczególnym uwzględnieniem miejsc trudno dostępnych,
- odkażone powierzchnie powinny wyschnąć przed wprowadzeniem zwierząt,
- konieczne jest postępowanie zgodne z instrukcją podaną przez producenta środka do dezynfekcji (czas odkażania, rozcieńczenie, spłukiwanie, bhp w trakcie i po dezynfekcji, itd.).
5. Dezynfekcja powietrza (o ile warunki na to pozwalają).
- po przeprowadzonej dezynfekcji umieścić w chlewni ruchome wyposażenie oraz ściółkę (jeżeli jest używana),
- za pomocą zamgławiania lub odymiania przeprowadzić dezynfekcje powietrza (a przy okazji miejsc niedostępnych),
- preparat dezynfekcyjny musi być bezpieczny (toksyczność) i skuteczny (zlecenia producenta).
Dezynfekcja (odkażanie) ciągła i bioasekuracja
Ten rodzaj zabiegów i procedur wykonuje się w obecności zwierząt. Ma to szczególne znaczenie w obiektach wykorzystywanych bez przerw produkcyjnych (nie przestrzeganie zasady „całe pomieszczenie pełne – całe puste”). Celem jest niedopuszczenie drobnoustrojów na fermę oraz uniemożliwienie rozprzestrzeniania się i namnażania ich wewnątrz obiektów. Działania polegają na :
- Nadzorze nad wprowadzaniem świń oraz wstępem ludzi i innych zwierząt:
- prawidłowa kwarantanna i aklimatyzacja zwierząt,
- ograniczenie wstępu osób odwiedzających oraz pracowników,
- zapewnienie zmiany odzieży i obuwia,
- organizacja pracy ograniczająca ruch pracowników miedzy pomieszczeniami oraz nakazująca przemieszczanie się z części czystych do brudnych a nie odwrotnie,
- nakazanie mycia i odkażania rąk przy przemieszczaniu się miedzy pomieszczeniami (a nawet częściej),
- ograniczenie możliwości przemieszczania sprzętu używanego na fermie.
- Baseny (maty) dezynfekcyjne i/lub oprysk środkiem dezynfekcyjnym powinny być stosowane w odniesieniu do wszystkich pojazdów wjeżdżających na fermę. Baseny muszą być ciągle pełne i wolne od nadmiaru zanieczyszczeń organicznych.
- Baseny (maty) służące do odkażania obuwia muszą być umieszczone przed każdym wejściem na teren fermy oraz przed każdym budynkiem i/lub pomieszczeniem. Zawartość basenów (mat) musi być regularnie wymieniana. Zanurzane buty muszą być czyste.
- Jeżeli jest taka możliwość, to należy okresowo odkażać wodę co zapobiegnie rozprzestrzenianiu się zakażeń przez system pojenia.
- W celu ograniczenia ilości zarazków w chlewni oraz ograniczeniu ich dostępu z zewnątrz (co ma istotne znaczenie i jest szczególnie skuteczne w przypadku drobnoustrojów przenoszonych drogą powietrzną) należy prowadzić zamgławianie. Użyty środek musi być bezpieczny dla ludzi i zwierząt.
- Prowadzenie pełnego i kompleksowego programu zwalczania gryzoni i much.
Informacje dotyczące środków dezynfekcyjnych
W ostatnich latach pojawiło się na rynku dużo preparatów (różnych firm i o wielu nazwach), które mogą być stosowane w hodowli trzody chlewnej Rynek tych preparatów powiększa się bardzo szybko. W trakcie rejestracji jest ich obecnie ok. 10-ciu i będą one w przyszłości stanowić istotne uzupełnienie gamy środków stosowanych obecnie. Ze względu na ich różnorodność najprościej będzie posługiwać się nazwami substancji czynnych, które są w ich składzie.
Należy podkreślić, że każdy z preparatów powinien być przygotowany i stosowany zgodnie z informacjami zamieszczonymi w ulotce informacyjnej lub etykiecie.
Najnowsze artykuły:
Choroby trzody chlewnej – Biegunka bakteryjna
Pojęcie i przyczyny występowania biegunki bakteryjnej Biegunka jest objawem stanu chorobowego z którym zmaga się organizm. Etiologia biegunki może mieć charakter zakaźny lub niezakaźny. Każda biegunka polega na rozluźnieniu struktury kału, który...
Problemy zdrowotne w tuczarniach – profilaktyka i zwalczanie
Sytuacja na rynku żywca wieprzowego i wieprzowiny w Polsce jest bardzo niekorzystna od kilku lat. W tak niekorzystnej sytuacji decydującego znaczenia nabiera fakt ekonomicznej produkcji tuczników z możliwością uzyskania pomyślnego wyniku końcowego tuczu. Najlepsze...
Plenność Loch
Jednym z podstawowych parametrów warunkujących opłacalność produkcji trzody chlewnej jest plenność samic. W zależności od wykorzystywanych do oceny plenności wskaźników produkcyjnych wyróżniamy:Plenność fizjologiczną: którą wyrażamy jako liczbę prosiąt urodzonych...
MASZ PYTANIA?
Jesteśmy do Państwa dyspozycji. Podczas spotkania lub rozmowy telefonicznej odpowiemy na Wszelkie Państwa pytania i wątpliwości odnośnie świadczonych przez nas usług.
tel: 537 193 890
Biuro:
ul. Sikorskiego 4
10-088 Olsztyn
Czynne w godzinach:
pn-pt 8:00-15:00
tel. +48 537 193 890
mail: biuro@vet-com.pl
Siedziba spółki:
ul. Jagiellońska 71
10-237 Olsztyn